Jeg vil gerne prøve at udstille, men hvordan???

Har du racehøns?? går du og leger med tanken om at det kunnne være sjovt og prøve at udstille dine dyr, så går du sikkert med mange spørgsmål om hvordan man forholder sig og gør når man skal udstille. Vi har listet nogle gennerelle op her, vi har med garanti ikke dem alle. Så har du et spørgsmål, så skriv til os og vil vi prøve at finde et svar og måske udvide siden med DIT spørgsmål. god fornøjelse.

Er du medlem af Danmarks Fjerkræavler forening for Raceavl??
 

Det skal du være for at kunne udstille, og det er også igennem  DFFR at du køber ringe til dine kyllinger. Hvis du ønsker det er vi gerne behjælpelig med kontakten til DFFR, eller du kan kontakte dem via dette link www.racefjerkrae.dk

Hvorfor kan man ikke udstille uden ringe??
 

Ringen er Dansk Racefjerkræ´s adelsmærke, ringene er med fortløbende numre, og det bliver registreret, hvilke numre og str. du har købt, så kan man altid gå tilbage og finde ud af hvem der har tillagt dyret. Ringen er også unik på den måde at den skal påsættes i en bestemt alder og kan så siden hen kun klippes af. Og iflg. de regler som de veterinære myndigheder har lavet så må der ikke udstilles fjerkræ uden ringe. På nedenstående link kan du under punktet ringe, se hvilke ringe(str.) dine dyr skal bruge, og du kan også der bestille online.
 www.racefjerkrae.dk

Skal man være medlem af en lokal fjerkræklub??
 

Ikke nødvendigvis, for der nogle klubber der laver åbne udstillinger for alle medlemmer af DFFR, feks. den Hane udstilling vi afholder hver sommer. Og til en sådan åben udstilling kan alle medlemmer af DFFR bare tilmelde sine dyr. Men vi vil  anbefale dig også at blive det, for på den måde at få den støtte der er brug for når man vil starte med at udstille. Du kan her får hjælp til at sortere dine dyr, således at du ikke kommer til at udstille dyr med A-fejl, en A-fejl giver O point. Klubberne afholder foredrags aftener om klargøring til udstilling mm. Hvis du ønsker det er vi gerne behjælpelig med kontakten til en fjerkræklub i dit område.

Hvad gør jeg hvis ovenstående er i orden??
 

Du skal sørge for at dine dyr er blevet vaccineret mod Newcastle Disease. Og vi kan ikke komme uden om denne vaccination, dertil står det national økonomiske alt for stærkt i forhold, til vore hobby "Racefjerkræ". Der bliver arrangeret vacinationer af næsten alle lokal klubber, og kan man ikke lige den dag hvor ens egen klub holder vaccinations dag, så ringer man bare til den næste og kommer med der. Udfyld vaccinationssedlen hjemme fra med navn, adr., ringnr. og str. sæt ringnr. i nr. orden det letter kontrollen hvis der
kontroleres ringnr. Og så er det
en rigtig god ide at sætte sig grundigt ind i udstillingsreglerne i den klub man ønsker a t udstille i. På nedenstående kan du under punktet blanketter hente og udskrive vaccinations attester.

www.racefjerkrae.dk

Vigtigt - Vigtigt- Vigtigt

For at dine dyr kan udstilles så skal de være vaccineret med en inaktiv vaccine, dvs. at de skal vaccineres med nål.

Al anden vaccine er ikke inaktiv, og så kan dyrene ikke udstilles

Hvordan tilmelder jeg??
 

Klubberne holder som regel et tilmeldings møde hvor man møder op med sin(e) tilmeldings blanketter. Mange gange på sådan en aften er der også en foredragsholder som, fortæller om, og giver gode råd og fif om hvordan man klargør sine dyr til udstilling, fortæller om hvad man må gøre og ikke mindst ikke må. Det sker også tit at klubberne har åbent for at man til en sådan aften kan medbringe et par dyr, som så foredragsholderen vil gennemgå. Hvis du har et dyr som du er i tvivl om så tag det med, så vil du få at vide om det kan bruges til udstilling eller om du skal lade den blive hjemme. Du skal absolut ikke være ked af at komme med et dyr med en eller anden fejl, for der vil sikkert også sidde andre som kan lære af  det du kommer med. HUSK PÅ AT I VORES SPORT FINDES DER IKKE NOGLE DUMME SPØRGSMÅL.

Hvor mange dyr skal man tilmelde??
 

Det bestemmer du helt selv, men normalt skal der 3 dyr, enten 2,1 eller 1,2 til at vinde en æres. eller 1. præmie, det sker at der på enkelte udstillinger er enkelt dyrs præmiering, men det er sjældent. De 3 dyr skal være af samme race og farve variant. Da det jo ikke er alle dyr der opnår point nok til at være præmie givende er 5 – 6 dyr(2,3/3,2/3,3) et godt antal. Vi anbefaler det tal fordi at man på udstillingerne også kæmper om vandre pokaler og der er både enkelt dyrs, 3 dyrs og 5 dyrs pokaler.

Skal mine dyr vaskes??
 

Ikke altid, men hvis du vil udstille hvide dyr, så skal de altså være hvide og rene når de kommer til udstillingen. Det kan jo også være at din race er  meget fjer rig feks. Kochin dv. som skal fylde meget. Ved de nævnte er det en god ide at gennemvaske dyrene. Høns som skal gennem vaskes, skal vaskes søndag eller senest mandag inden de skal på udstilling fredag. Skal dine dyr ikke vaskes, så gå dem igennem onsdag eller torsdag aften, så de er klar.

Hvordan udvælger jeg mine dyr??
 

For at få de bedste af dine dyr med på udstillingen skal du, først og fremmest kende standarden for dine dyr, og hvilke kardinalpunkter dine dyr har. Eksempelvis er kardinalpunkterne for en Italiener   KROPSFORM, HOVEDDELE, RYG OG HALE STILLING. Det vil sige at for Italienerens vedkommende er det meget vigtigt at typen er så korrekt som muligt, hoveddelene på Italieneren er især meget vigtig for hønens vedkommende, en Italiener høne skal have en hælde kam, og hvis den ikke har det, så får hønen ikke de store point. Altså det er vigtigt at man på dine dyr kan se at kardinalpunkterne er til stede. Typen er meget vigtig ved alle racer, hoveddelene skal være i orden, det vil sige kamme med korrekt skårne takket uden tvilling eller bitakker. Er det dyr med rosen kam, så skal kam dornen have den rigtige stilling også uden bitakker mm. Og så skal farven jo altså være så korrekt som muligt. Er du helt ny i det med at skulle udvælge dine dyr, så søg hjælp af en mere erfaren fra klubben de første par gange, fra klubbens side er man heller ikke interesseret i at nogen skal falde helt igennem, og da slet ikke nye udstillere      

Hvordan klargør jeg mine dyr??

Burtræning
 
Er en vigtig ting, især for de lette dyr, som jo er mere sky og hurtigt kommer til at hænge med vingerne, start med at håndtere dyrene i hønsehuset.  Derefter skal de gerne være vandt til buret, sæt dem i bur et kvarter til en halv time pr. gang. Når I bærer Jeres dyr ind så er det også burtræning, og så lad være med at lade dem stå i buret de sidste 8 dage, de sviner sig lettere, og de mister konditionen. Men husk, Dyrene kan også blive for tamme, og så vil de ikke vise den rette type. Har man ikke et udstillingsbur, så kan man selv lave et af nogle lister og noget tråd, til store dyr 70 x 70 x 70 cm og til dværge 50 x 50 x 50 cm.

Vask og tørring

De dyr som skal vaskes, skal vaskes i hårshampoo (nogle sværger til sæbespåner) uden farvestoffer, og det skal være en god shampoo, Ikke noget med VO5,  hvis der er hvide dyr så for guds skyld ikke ”Æg shampoo”, de bliver gule. Hvide og lyse dyr, som skal gennemvaskes skal, vaskes søndag, allersenest mandag før de skal af sted til udstillingen. De tørres i håndklæde evt. lidt føntørring, og så sættes de lunt natten over, og de skal sidde på en pind, ikke i en kasse, de vil her så sidde stille og roligt, for at ordne alle deres fjer efterhånden som de tørre. Dagen efter skal de i et rent hus, hvor de kan færdig pudse sig, til de skal af sted.

SE EFTER DUN PÅ LØB

 De skal trækkes med neglene, eller en pincet, man svier dem ikke med en lighter, eller cigaret. Dun på løb hos glat benede dyr giver o p. Dun sidder som regel på ydersiden af løbet eller mellem tæerne

Finpudsning

Klip eller allerhelst træk de små fjer af, som hanerne har ved kam roden, de forstyrrer billedet af hans hoved. DET ER ABSOLUT DET ENESTE STED MAN OVERHOVEDET MÅ BRUGE EN SAKS PÅ ET STYKKE FJERKRÆ. Altså klip aldrig andre steder.

SNYD

Lad være med at på nogen måde, at føre dommeren bag lyset, det er forbudt på nogen måde at farve, male eller på anden vis at ændre på dyrenes farve i fjerdragt, hoveddele, eller løbsfarve. Man svier dem heller ikke i vingerne eller på andre fjerdele med en cigaret, hvis de skulle have en grå spids eller kant, tag det som det er og lad det grå være, hvis det er dette dyr, der skal tages med, det kunne også være så ubetydeligt at dommeren ikke anser det for en fejl. Tages man i snyd, risikerer man at få 2-3 års karantæne.

Transportkasser
 
Hav kasserne klar i god tid, lav dine kasser så de passer til de dyr, som skal i kasserne, haner med lang hale skal have god plads, og lad være med at have tremmer for oven, både hale og hoved kan blive ødelagt hvis de stikker op. Det er omsonst at passe og pleje sine dyr en hel sæson, og så selv ødelægge dem på vej til udstillingen, fordi kassen er for lille. Skift altid strøelsen mindst før udstillingens sæsonen, den gamle strøelse kan være fyldt med utøj, og utøj giver som bekendt 0 p. på kåringskortet. Transport kasser kan man sagtens selv lave, men de kan også købes hos America Thisted

Denne er fremstillet af genbrugs matr.

Pakning

 Når du pakker dine dyr, så kontroller lige dine dyr en gang mere for dun på løb,   kontroller at ringene stadig er rene. Pas på med at eftervaske hvide dyr, det kan gøre det hele værre. Hvis det er nødvendigt at smøre kammene, fordi de er lidt tørre, så pas på at de kun lige fugtes, for ellers svines halskraven meget nemt (til at smøre med kan der bruges en smule madolie eller verseline). Hav altid en dåse chok stående ved siden af din kasse når du pakker, giv så alle dyr et lille pust under halen inden du kommer dem i kassen, hvis dine dyr evt. skulle have et par lus, så dør de inden du når frem, og så sparer du dig selv for et 0, hvis dine dyr ikke har nogen, men dyrene ved siden af måske  har, ja så får du ingen med hjem.

Aflevering af dyr
 
Mød op med dine dyr til den tid udstillingsudvalget har sat til aflevering, så de ikke skal vente på at du kommer med dine dyr, når de er kommet så langt at de kan modtage dyr, ja så har de jo været i gang længe, og trætheden melder sig og det bliver en lang weekend, men en god weekend for det at gå på udstilling med sine høns er en fornøjelse.🤩